Τα τρόφιμα ολικής άλεσης ΔΕΝ είναι light. Ο λόγος που οι διαιτολόγοι τα προτείνουν

Για πολλούς μία προσπάθεια απώλειας βάρους έχει συνυφανθεί με προϊόντα ολικής άλεσης. Πράγματι, θα ακούσετε διαιτολόγους να τα προτείνουν έναντι των λοιπών, ραφιναρισμένων, μη ολικής αλέσεως («επεξεργασμένων») προϊόντων. Ο λόγος, ωστόσο, δεν είναι οι θερμίδες.

Οι θερμίδες των προϊόντων ολικής άλεσης

Όσο περίεργο και αν ακούγεται για κάποιον που έχει ταυτίσει τη δίαιτα απώλειας βάρους με τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι θερμίδες των εν λόγω προιόντων δεν είναι λιγότερες σε σχέση με τα προιόντα που δεν είναι ολικής αλέσεως.

Οι θερμίδες των προϊόντων ολικής άλεσης είναι πάνω - κάτω οι ίδιες με τα μη ολικής προιόντα. Μία απλή σύγκριση των ετικετών τροφίμων θα σας πείσει.

Τα θρεπτικά συστατικά των προϊόντων ολικής άλεσης

Αυτό στο οποίο διαφέρουν τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι το ότι έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία (και συγκεκριμένα δεν έχει αφαιρεθεί το φύτρο και το πίτυρο του καρπού του δημητριακού) σε σχέση με τα μη ολικής προιόντα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα σε πρωτεϊνη, βιταμίνες (π.χ. Β1, Β2, Φυλλικό οξύ, Ε), ανόργανα στοιχεία (σίδηρος, χαλκός, μαγνήσιο, σελήνιο), φυτοχημικά (ευεργετικά φυτικά συστατικά) και φυτικές ίνες [11]

Τα οφέλη στην υγεία των προϊόντων ολικής άλεσης

Το παραπάνω προφίλ θρεπτικών συστατικών (με ιδιαίτερη έμφαση στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες) των προϊόντων ολικής άλεσης φαίνεται να βοηθάει όχι μόνο να επιτύχουμε καλύτερο κορεσμό αλλά και να βελτιώσουμε την υγεία μας γενικότερα [1, 2].

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση 21 συστηματικών ανασκοπήσεων και μετα-αναλύσεων (του πιο αξιόπιστου είδους μελέτης με άλλα λόγια), έχουμε δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη ή και στην αντιμετώπιση νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η καρδιαγγειακή νόσος (και των παραγόντων κινδύνου αυτής όπως αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία) καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου (μεταξύ αυτών ο καρκίνος του στομάχου, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος) [1, 2].

Βίντεο

Βιβλιογραφικές Αναφορές

πατήστε για εμφάνιση
  1. BDA (2022) Wholegrains. Available at: https://www.bda.uk.com/resource/wholegrains.html
  2. McRae M. P. (2017). Health Benefits of Dietary Whole Grains: An Umbrella Review of Meta-analyses. Journal of chiropractic medicine, 16(1), 10–18. https://doi.org/10.1016/j.jcm.2016.08.008
Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια