3+1 Τρόποι για το πώς ζυγίζουμε τα φαγητά σαν επαγγελματίες (βίντεο)

Συχνά οι διαιτολόγοι ζητάμε να χρησιμοποιήσετε ζυγαριά κουζίνας και να ζυγίζετε τα φαγητά σας. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε, ότι για κάποιους αυτό δεν είναι απλά μία έξτρα επιβάρυνση, αλλά συχνά δεν υπάρχουν και οι γνώσεις ή δεξιότητες για κάτι τέτοιο.

Ο βασικός τρόπος ζύγισης

Κατά αυτόν τον τρόπο ζυγίζουμε τα τρόφιμα όταν μπορούμε να τα προσθέτουμε και να τα αφαιρούμε εύκολα στη ζυγαριά και το πιάτο μας (π.χ. κρέας, ψωμί, μακαρόνια κ.ά)

Αφού ενεργοποιήσουμε τη ζυγαριά, τοποθετούμε το πιάτο μας πάνω στη συσκευή και μηδενίζουμε το βάρος  πατώντας το κουμπί «tare», απόβαρο δηλαδή.

Κατόπιν, προσθέτουμε το τρόφιμο. Αφαιρούμε ή προσθέτουμε όσο θέλουμε, έως ότου καλύψουμε την επιθυμητή μερίδα.

Αν υπάρχουν κόκκαλα, κουκούτσια ή κομμάτια που δεν τρώμε, είτε τα αφαιρούμε εξαρχής και ζυγίζουμε μετά την καθαρή ποσότητα τροφίμου, είτε αφού φάμε, ζυγίζουμε αυτά που περίσσεψαν, τα ζυγίζουμε και τα αφαιρούμε από την αρχική ποσότητα.

Εννοείται ότι ξανά μηδενίζουμε τη ζυγαριά πριν προσθέσουμε το επόμενο τρόφιμο.

Ο αφαιρετικός τρόπος 

Κατά αυτόν τον τρόπο ζυγίζουμε τρόφιμα που δεν είναι εύκολο να αφαιρέσουμε από πιάτο μας. Κλασσικό παράδειγμα είναι τα ελείμματα, μέλι κλπ.

Αυτή τη φορά τοποθετούμε τη συσκεασία ή το τρόφιμό μας στη ζυγαριά και όχι το πιάτο μας. Κατόπιν, μηδενίζουμε τη συσκευή πατώντας το «tare». 

Tέλος, με τη βοήθεια ενός σκεύους (π.χ. κουτάλι) παίρνουμε όσο επιθυμούμε και το προσθέτουμε στο πιάτο μας.

Ο έμμεσος τρόπος 

Ο έμμεσος τρόπος αφορά στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατοί άλλοι δύο. Τέτοιες καταστάσεις είναι όταν π.χ. θέλουμε να προσθέσουμε λάδι σε μία κατσαρόλα που έχει στο μάτι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, χρησιμοποιούμε ένα άλλο τρίτο σκεύος. Για παράδειγμα ένα φλιτζάνι, το οποίο τοποθετούμε στη ζυγαριά και κατόπιν τη μηδενίζουμε.

Αφού προσθέσουμε όση ποσότητα τροφίμου θέλουμε στο «έμμεσο» σκεύος μας, τη μεταφέρουμε στο πιάτο ή στο «άμεσο» σκεύος (π.χ. κατσαρόλα) που επιθυμούμε.

Ο Bonus τρόπος 

Όσο περίεργο και να φαίνεται σε ορισμένους, το να ζυγίζουμε το φαγητό που καταναλώνουμε δεν είναι θέλουμε να εδραιωθεί ως συνήθεια για πάντα.

Όταν, λοιπόν, έχουμε χρησιμοποιήσει τη ζυγαριά αρκετά και γνωρίζουμε σε πόσα ογκομετρικά μεγέθη αντιστοιχεί η μερίδα μας, και/είτε δεν υπάρχει ανάγκη για ακριβή μέτρηση, μπορούμε σιγά σιγά να διακόψουμε τη χρήση της.

Επίλογος

Είναι αυτονόητο, δε, ότι κανείς δεν «πρέπει» να αναγκάζεται να ζυγίσει το φαγητό του. Η ζύγιση είναι ένα εργαλείο, το οποίο προτείνεται ως μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης.

Συνεπώς, άτομα που δεν επιθυμούν σε επουδενί να χρησιμοποιήσουν ζυγαριά, μπορούν να κάνουν χρήση εξ αρχής ογκομετρικών προτύπων για καθορισμό της μερίδας τους, παρόλο που ο τρόπος αυτός δεν προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Οπότε, αυτοί ήταν οι 3+1 τρόποι τους οποίους χρησιμοποιώ για να ζυγίσω το φαγητό μου και εύχομαι να μου τους είχε πει κάποιος όταν είχα ξεκινήσει να ζυγίζω το φαγητό μου.

Νομίζω δεν μου ξέφυγε κάτι. Αλλά εάν κάποιος χρησιμοποιεί κάποια τεχνική που δεν αναφέρθηκε και θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπόλοιπους, ας το γράψει στα σχόλια!

Ελπίζω τώρα, εάν χρειαστεί και το επιθυμείτε, να μπορείτε να ζυγίσετε το φαγητό σας λιγάκι πιο εύκολα!

Βίντεο

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια